Een BSR-practitioner doet eigenlijk maar twee dingen: lichamelijke spanning opsporen en die spanning wegnemen.

 

Het opsporen gebeurt met testjes op diverse plaatsen op het lichaam. De reacties op die testjes verschaffen informatie over de vraag of ergens spanning zit en in welke richting de spieren aangetrokken zijn.

 

Het weghalen van de spanning gebeurt met lichte, nauwkeurige druk- en strijkbewegingen. Afhankelijk van de aangetroffen spanning gaat de practitioner te werk volgens bepaalde patronen en variaties daarop.

 

De feitelijke BSR-behandeling (release) duurt 15 tot 25 minuten; het gehele consult duurt 30 minuten. De behandeling is doorgaans vrijwel pijnloos, al kunnen stijve of pijnlijke plekken wel eens wat gevoelig zijn. De practitioner zal daar rekening mee houden, want pijn leidt vaak tot nieuwe spanningen en de behandeling is er juist op gericht om bestaande spanning weg te nemen en de opbouw van nieuwe spanning te voorkomen.

 

De meeste cliënten ervaren de behandelingen als prettig en ontspannend. Als de aanvankelijke problemen zijn verdwenen of verminderd, komen ze dikwijls periodiek of incidenteel ‘op herhaling’ om te ontspannen en om nieuwe klachten te voorkomen.

Tijdens de behandeling ligt de cliënt geheel gekleed op een speciale behandelbank.


BSR-practitioners zijn grondig en uitvoerig opgeleid, zowel theoretisch als praktisch. Maar een BSR-practitioner is geen (para)medicus, stelt geen diagnoses en schrijft geen medicijnen voor. Zonodig zal hij adviseren om een arts of specialist te raadplegen.

 

BSR is geen ‘alternatieve geneeswijze’, maar een unieke behandelmethode, die als zelfstandige techniek wordt toegepast, maar ook aanvullend en ondersteunend kan fungeren bij reguliere medische behandelingen.